Fjärilskotletterna De nyplockade, gräddstuvade vårmusseronerna

Under min uppväxt plockade vi ganska mycket svamp i min familj. Vanlig kantarell, kremlor, smörsopp, föränderlig toppskivling och trattkantarell hörde till de vanligare svamparna på de tämligen sura marker där vi plockade. Vårmusseron, däremot, trivs i kalkhaltig terräng, något som är tämligen ovanligt i Göteborgsområdet. Sökte efter vårmusseronsobservationer i Artportalen och funderade på om jag skulle bege mig till Halle- och Hunneberg för möjligheten att hitta denna vårspecialitet.

För att maximera chanserna att hitta vårmusseron kände jag dock att det var säkrast att fråga expertisen. Fick kontakt med en biologiprofessor på Göteborgs Universitet som tipsade om att söka i skärgården. På musselskalbankar med gräs och närhet till träd lär det finnas god chans att hitta de rara svamparna. Professorn själv brukade tydligen plocka dem på norra Tjörn men även Göteborgs södra skärgård verkade vara ett hett tips. Det blev dock aldrig tid för någon svampexkursion, istället for familjen till Nordens Ark där dottern fick stifta närmare bekantskap med de jämfört med vårmusseroner betydligt intressantare lantraserna Jämtget, Bohusläns-Dals svarthöna och Linderödsvin.

Väl hemma och i avsaknad av musseroner föll valet istället på de i butiken vanligare förekommande shiitakesvamparna. Gräddstuvning och shiitake tycker jag inte precis hör ihop, fyllde istället fjärilskotletterna med lite svamp, färsk lök, vitlök och miso varefter de panerades med pankoströbröd och stektes i neutral olja: Serverade dem med en risnudelsallad med aubergine och ingefära samt en hög stekt shiitake på toppen. Inte märkvärdigt men gott och närande efter en utflykt.

Morgondagens mat är lättare ety Gastronomariumet förkunnar ”Sommarsoppan med de späda grönsakerna och grädden”.


Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s