Quichen med sin goda ost och tomatsalladen

Jag har med god aptit ätit mången quiche lorraine och andra matpaj i min dag. Däremot har jag aldrig bakat dem, på pajfronten har jag hållit mig uteslutande till dessertvarianterna. Dagens måltid enligt Gastronomariumet skulle avnjutas med finbesök, långväga gästerna herr och fru E med sina hungriga tvillingar. De flesta Palsternacksmåltider brukar avnjutas tidigast halv åtta efter att vår dotter nattats men det var nu läge att skärpa till sig och ordna en riktig familjemåltid medan de små var vakna. Satte dead-line till 18:00 – vid den tiden var det rimligt att anta att maten behövde serveras för allas välbefinnande. När pajen väl slank in i ugnen, sisådär en kvart innan det var tänkt att den skulle serveras, var det inte svårt att inse att tidsschemat hade föga chans att hålla och att 19:00 var en rimligare tid att räkna med.


Även om tidsschemat inte höll så föll profetian rörande barnens reaktion på utebliven mat in. På slaget sex var deras tålamod slut och smörgåsserveringen tog vid, något som tillfälligt återställde harmonin i barnaskaran. Under noggrann övervakning gräddades pajen vidare men då ingen större förändring kunde observeras blev det korv och potatis till barnen innan läggning tog vid. Först kvart i åtta var maten klar – äntligen stod quichen på middagsbordet. Ackompanjerad av tomatsalladen, bröd, smör och öl satte vi kniven i den pösande pajen. Den smakade helt OK men nog var det ett överflöd av äggstanning i pajen? Med facit i hand borde jag fokuserat mer på fyllning och bara låtit äggstanningen binda ihop den, nåväl det finns förbättringspotential till nästa gång. Men hur är det med potentialen för morgondagens rätt, braxensoppan?


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s