De vita bönorna på amerikanskt luffarvis Direkt ur burken vid lägerelden, utan större pruttantioner. Och nog finns det väl LITE av steaken kvar.

Lite luffarromantik kan väl aldrig vara fel? Lägereld, gemenskap, ömma fötter som tas ur trasiga skor och en burk bönor som står och puttrar på glöden. Och vita bönor i tomatsås är ju fantastiskt gott även om jag kan tycka att de konventionella burkvarianterna har en lite väl söt och tam smak. Så nog får man krydda upp dem lite för att få någon schvung på dem.
För den som för dagen inte känner sig luffarromantisk men ändå vill värma burkmat på något roligare sätt än på spisen eller i mikron är det bara att ta en sväng med bilen och värma de oöppnade burkarna på det varma motorblocket. Vi testade detta på en svensexa för ett antal år sedan. Brudgummen kidnappades i hemmet i arla morgonstund och efter en liten biltur skulle vi äta frukost i det fria. Problemet var bara att vi inte hade kört runt länge nog för att få upp någon märkbar värme på bönorna samtidigt som det var en tämligen blåsig och kylig frukoststund.

Hemma hos oss är det inte ovanligt med lite matigare morgonmat på helgen och när det skall firas Mors Dag måste man naturligtvis ha en trevlig frukost. Någon lägereld blev det dock inte, de öppnade burkarna värmes istället i vattenbad på spisen. Har inte svårt att tänka mig att någon lite gastronomiskt intresserad luffare ad modum Katczinsky i ”På Västfronten intet nytt” skulle krydda upp bönorna, det gjorde i vart fall jag med lite spiskummin, anis, tomatpuré, vinäger, vitlök och chili. Som förutspått var det en bit kvar av den väl tilltagna Porterhousesteaken men för att få extra mycket energi inför det stundande Lisebergsbesöket kände jag att ett par ägg var på sin plats också. Att luffare gör pocherade ägg hör säkert till ovanligheterna. Men på engelska heter pocherat ”poached”, och ”poach” betyder ju även tjuvjaga. Luffare som snor några ägg är säkert mer ymnigt förekommande än sådana som förlorar dem. Vet inte hur luffarna, eller för den delen deras mödrar, skulle gillat käket men vi tyckte det var toppen och dessutom helt i linje med Palsternackans nya kolhydratsnålare tappning. Får se hur just det går imorgon då det inte bara är kassler utan även ris på menyn.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s