Risotton på söndagens bönrester. Grön Curaçao. Utsupet!

Fick ju en riktigt härlig risotto milanese som tillbehör till osso buccon för ett par veckor sedan; krämig med god integritet på riskornen utan att de för den sakens skull hade kärna samt med välbalanserad saffranssmak. Detta utspelade sig dock under den tid då jag, inte utan välbehag skall sägas, svalde Palsternackans bud om HCHF-kost med hull och hår. Visst njöt jag av såväl oststinn risotto som gräddbemängd Jansson men noterade icke desto mindre dess inverkan på midjemåttet. Nu, i en annan verklighet, försöker jag ta Palsternackans mat till en ny och kolhydrasnålare nivå som känns lite mer 2011 än 1987. Trots allt står det i huvudet på denna blogg ”Att äta enligt ”Vanliga palsternackan för gottegrisar året 1987” år 2011.” Anpassningen från 1987 till 2011 består kanske främst av att lägga påskmaten på påsk och inte samma datum som man åt den 1987 men visst uppdaterar jag matens sammansättning en del också.

Vad finns det då för alternativ till de stärkelserika riskornen? Korngrynsrisotto är ju en variant på temat men på kolhydratfronten blir det nog lite ur askan i elden. Jag har läst recept av Marcus Samuelsson där han gjort ”risotto” på kolhydratfattigare ingredienser som sparris och potatis och tyckte det kanske kan vara en lösning. Ännu mindre stärkelse än i potatis hittar man i palsternacka så varför inte använda den som utgångspunkt för bönrestmåltiden? Det var i vart fall precis vad jag gjorde, och förutom rötterna fiffades den med schalottenlök, stekta fläsktärningar, små bitar av en tämligen stark italiensk salami samt citronsaft som kontrast till de ganska söta palsternacksbitarna och burkbönorna. Konsistensen blev helt OK och smaken likaså även om de så här års förekommande nackorna har en rätt skarp smak. Kanske hade den blivit lite lenare och mindre söt med persiljerot eller de små primörpalsternackor man hoppas tittar upp ur myllan inom en inte allt för avlägsen framtid.
Redan imorgon blir det i vart fall fläskkarré, saltbakad med brysselpyssel.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s