Ballongmelonen, den lufttorkade skinkan!

Kristi Himmelfärds dag firade jag som yngling genom att högtidlighålla dess alternativa namn Första meteraredagen. Jag var en tämligen aktiv sportfiskare och även om det kanske inte var just första dagen på året jag metade så var det en mycket speciell fiskedag. Det är nämligen då den årligen avhållna fisketävlingen Vallgravsmetet går av stapeln och Göteborgs inre vattenvägar kantas av unga och gamla med spön i händerna och storfångsten framför ögonen. Jag växte upp i centrala Göteborg med vallgraven och kanalerna som mina närmaste fiskevatten och fångade många olika arter där men just under Vallgravsmetena var jag aldrig särskilt lyckosam. Roligt var det under alla omständigheter och för ett par år sedan gjorde jag come-back tillsammans med några polare varvid vi hade turen att få ett par av de för dagen utsatta regnbågarna som blev bra till lunch.

Palsternackans Kristi Himmelfärdsdag firas dock ej med forell, den sparas till pingst, utan genom en virtuell himlafärd medelst ballongmelon. Till på köpet äts måltiden i vårt fall om än ej på flyget så i vart fall på tåget till Stockholm och herr S födelsedagskalas. Hade packat en matsäck med klyftor av galiamelon och skivor av Speck, den norditalienska enbärskryddade kallrökta och lufttorkade skinkan. Melonen var vald med viss omsorg och den levererade verkligen, otroligt god. Speck fungerade lika bra som vanlig prosciutto men skivorna var kanske i tjockaste laget för att få den där eleganta känslan, det blev mer picknickkaraktär. Efter melonen hade vi plats för en sallad på färska rödbetor och feta samt en smörgås med vitlöksgravad strömming. Den senare avrapporteras dock först i övermorgon, innan dess blir det potatisplättar.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s