Den Vitlöksgravade Strömmingen

Jag är tämligen svag för sillinläggningar och just gravad strömming gör jag inte sällan till midsommar, jul och bufféer. Vitlök brukar jag dock ej ha som någon framträdande krydda, jag använder så gott som alltid dragon. När det gäller vanlig salt sill som man lägger in föredrar jag som regel ”klara” inläggningar men färsk strömming som först gravats i ättikslag tycker jag smakar smaskens i en krämig sås med majonnäs och gräddfil eller crème fraiche. Dessutom är det min erfarenhet att de sortens inläggningar även uppskattas av de som annars inte är så förtjusta i inlagd sill.

Dagens vitlöksgravade strömming åts på Kristi Himmelfärds dag på tåget till Stockholm. Som färdkost dök den upp på en bit knäckebröd av bohuslänsk typ, sparsmakat dekorerad med ett salladsblad från den rödbets- och fetaostsallad som utgjorde själva huvudrätten. Så här års tycker jag att vitlöken kan var väl bitsk och för att dess smak inte skulle ta över helt hade jag finhackat istället för att pressa den. Trots att den hade dragit i såsen över ett dygn tyckte jag att den hade en förvisso god men väl tam vitlökssmak, till nästa gång får jag nog öka på dosen en del.
Mogondagens körvelsoppa äts på hemmaplan men med körvel levererad från svärmors örtagård, skall bli spännande.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s