De Danske Frikadeller: Stora fläskfärsköttbullar med brytbönor.

Igår gjorde vi inget speciellt för att fira Danmarks Grundlovsdag, faktum är att vi inte ens uppmärksammade Sveriges nationalafton. Nationalafton? Jo, knappt hade nationaldagen 2005 upphöjts till röd dag förrän svenskarna beredde sig på att på sedvanligt manér fira aftonen innan helgdagen. Julafton och midsommarafton är ett par klassiska exempel på traditionen att ta vara på festtillfällen dagen innan man har ledigt, och självklart gav den nya helgdagen utrymme för folkligt kalasandet kvällen innan det föga spontana arrangerade firandet. Inte nog med att vi i (g)år inte firade nationalafton, vi gjorde heller inte något speciellt idag på nationaldagen utom möjligen det att de danska frikadellerna kan ses som en salut åt gårdagens grannländska grundlagsfirande.

Vad utmärker då danska frikadeller? Att de är gjorda på fläskfärs med tämligen mycket lök i är betydelsefullt men det viktigaste kännetecknet torde ändå vara att de är stekta och inte kokta. De liknar således svenska köttbullar mer än frikadeller, något jag i ärlighetens namn uppskattar. Hur vällagade traditionella frikadeller än kan vara saknar jag att de inte är brynta. Att göra som med Lejonhuvudena Shitzitou kan ju vara en lösning – först ge bullarna stekyta i pannan och sedan laga dem färdigt i en mustig buljong. Så gör man dock ej med danska frikadeller, de görs av en tämligen lös smet med vetemjöl och mjölk eller mineralvatten och klickas ner i pannan. Goda blev de under alla omständigheter, möra, milda och med fin stekyta och brytbönorna passade utmärkt som kolhydratsnålt tillbehör. Morgondagen bjuder på nya utmaningar, ”Kaninragun förstås! Cognacskvätten ej att förglömma!”


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s