Kaninragun förstås! Cognacskvätten ej att förglömma!

Dottern är mycket förtjust i kaniner, såväl de långörade gnagare som hon beskådat på Nordens Ark som de illgröna man kan hälsa på på Liseberg. Dessutom uppskattade hon den frikassé som bjöds senast Palsternackan hade kanin på menyn. För att undvika den mödosamma provianteringsprocedur som låg mellan familjen och kaninköttet den gången slog jag här om dagen till på ett paket frusen kinesisk kaninfilé då jag besökte en av de mer välsorterade butikerna i Lisebergs omedelbara närhet. Att det inte är de senares illgröna vädurar som ligger i disken tror jag man kan vara tämligen säker på eftersom de sedan några år tillbaka beskyddas av clowner eller andra icke-gnagare. Detta då de tidigare misshandlades av såväl barn som vuxna som uppenbarligen hade svårt att begripa att det inuti dräkten finns en människa som inte tål vilken omild behandling som helst.

Kaninsläktet behöver knappast presenteras närmare än så och vad en ragu är har ju hustrun redan tidigare redogjort för. Min tolkning av den senare är färgad av den exklusiva styckdetaljen filé och resterna var inte så mycket själva köttet som övriga råvaror. Tyckte allt det blev ganska gott med smörstekt kaninfilé serverad på rotselleri och smålök i crème fraiche samt sugar snaps uppstekta med finskivad Speck. Cognacsskvätten, ej att förväxla med den sällsynta fyllekajasläktingen Cognacsskvättan, skulle ej förglömmas men det var precis vad jag gjorde. I gengäld fick de små lökarna jag glömde i söndagens körvelsoppa puttra med så vi behåller status quo på ingrediensfronten. Skall verkligen försöka förmå mig att koma ihåg att använda ett par av förra veckans saltbakade fläskkarrés bortglömda brysselkålhuvuden i morgondagens ”med grönsaksröran sprängfyllda, mjukkokta och gratinerade Kålrabbin”.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s