Ugnspannkakan

Ugnspannkaka kan felaktigt uppfattas som en fattigare variant av den vanliga tunna pannkakan, något man gör när man inte har tid eller lust att steka lagg efter lagg med vanliga pannkakor eller plättar. Visst är det ett behändigt vis att laga pannkaka men rätt lagad har ugnspannkakan helt andra meriter som inte behöver jämföras med tunnpannkakans. Det som gör att jag uppskattar ugnspannkakan är kontrasten av ett luftigt och krämigt inre mot en lite krispig och gyllenbrun utsida.

När jag växte upp åts det förvisso en del tunnpannkaka men även ugnspannkaka, närmare bestämt fläskpannkaka. Uppskattad lunchmat som passade bra att laga i förväg, klippa i portionsbitar och ta med till sommarstället när man åkte ut över helgen. Vad jag kan minnas har jag själv inte lagat någon fläskpannkaka. Mamma brukade för sin del använda bacon men jag ville göra ett försök med ”vanligt” rökt fläsk. Var till yttermera visso angelägen om att få god volym på pannkakan, kanske lite väl angelägen. Valde nämligen en form som visade sig vara lite för liten vilket ledde till en extremt hög pannkaka men aningens förlängd gräddtid. Ytan blev dock bra och konsistensen på innanmätet definitivt den rätta men för att uppnå perfektion tycker jag att förhållandet yta:innandöme skall vara ett annat. Det smakade i vart fall väldigt gott med standardmjölk som måltidsdryck och lingonsylt som enda tillbehör. Återstår att se om morgondagens pingstforell landar lika väl.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ugnspannkakan

 1. Bona skriver:

  Provade på att laga en yorkshire-pudding att avnjutas till det brittiska kungabröllopet tidigare i vår. Det visade sig närmast vara en ugnspannkaka med den den skillnaden att formen först smordes med en rejäl dos neutral olja och därefter förvärmdes i en ordentligt het ugn innan man hällde i smeten. Det här ledde till ett ordentligt uppösande och frasig yta. Kanske kunde vara roligt att prova på detta med ugnspannaka, varför inte göra yorkies med rökt fläsk och klicka lingonsylt i den skålartade fördjupningen. Svengelskt, vetja!

  • Bona skriver:

   Ja, eller prinsbröllop var det ju. Nå, strunt som strunt.

  • palsternackan skriver:

   Har läst recept på yorkshire-pudding och måste säga att jag är grymt sugen, det får testas någon gång då jag har en redig rostbiff att tillgå.

   • Bona skriver:

    Hade förresten inga formar, men det gick hur bra som helst med förvärmda crème brûlée-formar av keramik fast det påstods att tunna metallformar vore oumbärliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s