Den iskällarsvala Vichyssoisen utan kommentar

Att äta enligt Palsternackan och inte kommentera vad man precis ätit låter sig enkelt göras men knappast just i detta forum. Själva tanken är liksom att kommentera det som äts i förhållande till Palsternackan och omvärlden. Att sätta maten i ett historiskt och kulturellt sammanhang, att belysa kemiska och biologiska aspekter på födans tillblivelse och beredning samt inte minst möjligheten att laga sådant som jag tidigare inte testat är samtliga viktiga drivkrafter i mitt palstersnackande. Och pricken över i:et i detta försök att äta enligt Gastronomariumet är själva kommenterandet.

Nu är det ju inte första vichyssoisen sedan försöket startade, redan i februari avhandlades ju potatis- och purjolökssoppan så kanske behöver det inte ordas så mycket om den denna gång. Då serverades den säsongsmässigt passande het, idag likaledes passande iskällarsval. Och som en förrätt, eller rent av ”munderhållning”, den svenska term jag försökt föra fram som alternativ till amuse bouche. Kokade en väldigt liten sats soppa, mixa den ordentligt och silade genom en riktigt fin sil. Väl avkyld vände jag ner lite vispad grädde för en sammetslik och luftig konsistens. Det smakade riktigt bra och vi tog shot efter shot i rent okynne. Mumma!
På det iskällarsvala följer det heta, trädgårdsgrillad lövbiff.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den iskällarsvala Vichyssoisen utan kommentar

  1. Smådjurspansargeneralen skriver:

    Bra jobbat med dina mat(o)nyttiga kommentarer! Dagens shot ser riktigt snygg ut också.

  2. Björn Spak skriver:

    Grymt nöjd med aftonens iskällarsvala vichyssoiseshot..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s