De trädgårdsgrillade lövbiffarna med sin ratatouille

Första grillsöndagen är lyckligen över oss! 1987 var den svenska grillningen kanske inte den folksport den idag utvecklats till. Flintastek var ett nytt begrepp och såldes i betydligt blygsammare volymer än dagens 22 000/grillsäsongsdag. Samtidigt som grillningen kanske inte var folklig i betydelsen att man gick man ur huse för att grilla till helgen så var den nog en folkets högtid mer än handelns eller industrins. Dagens svenska livsmedelshanetring är ju kontrollerad inte bara av producentjättar som Scan och Arla utan inte minst triumviratet av handlare; ICA, Coop och Axfood. Konsumenten tror kanske att han eller hon själv har kommit på idén att lägga ett färdigmarinerat ”grillspjut” på Webern när lördagen nalkas men vår matkonsumtion är näppeligen att betrakta som någon gräsrotsrörelse.

Min skepsis emot flintasteken är icke att ta miste på, jag tycker som många andra att det är förkastligt att skära skinkan tvärs över på det viset så att man får väldigt många olika muskler i styckdetaljen. En mer anatomisk styckning är trots att att föredra, då kan optimal tillagning uppnås av varje del av djuret. Lövbiffen är ju inte riktigt anatomisk men det är väl ändå inte dess största utmaning i detta sammanhang. Själva lövigheten gör det ju väldigt bräcklig och hade det inte stått i Palsternackan hade jag inte haft en tanke på att lägga denna florstunna köttbit på grillen. Nu stod det dock så skrivet och det funkade väl hjälpligt även om vissa delar blev aningens överlagade. Gott smakade det under alla omständigheter, och ratatouille passade utmärkt som tillbehör. Nästa anhalt i Palsternackan är doch kökarepannan- hög och intelligent.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s