Grand Marnier-Sufflen!

Uppgifter om suffléns upp- och nedgång saknas på sid 33. Men kortlek finns med!” Så står det längst ned på Palsternackans framsida. Den vackra kortlek, Stora matkampen, som återfinns på mittuppslaget består av inte mindre än 56 kolorerade kort med Gastronomiska Akademiens skyddshelgon Martin av Tours på baksidan och diverse ingredienser på framsidan. ”Spelet går ut på att med hjälp av sin kulinariska fantasi komponera en fullständig måltid med förrätt, varmrätt och dessert.” Har ännu inte testat spelet i verkliga livet, bland annat då jag inte förmått mig klippa ut de vackra korten ur Palsternackan, men kanske får man ta mod till sig under sommaren.

Suffléns upp och nedgång behandlades dock redan i samband med att katrinplommonditon serverades så inte behöver den väl behandlas ytterligare denna gång. Sufflé au Grand Marnier råkar förresten vara en av de suffléer jag lagat flest gånger och den brukar alltid bli bra med en slät yta med lite skorpa och ett luftig innandöme. Kanske skulle jag någon gång ta mig för att, som föreslagits i Jan Hedhs recept, förstärka apelsinsmaken med ett finfördelat apelsinkoncentrat på lika delar apelsin och strösocker. Då torde smaken bli ännu mer uttalad, i övrigt har jag inget att önska för att förbättra denna efterrätt som även denna gång var estetiskt och konsistensmässigt nära fulländning.

Nästa anhalt i Gastronomariumets världsseglats är å andra sidan en vidareutvecklig av en maträtt som många nog tycker är fulländad, ”Götildas frestelse” är nämligen byggd som Janssons ”ehuru ostgratinerad”.


Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s