Sillabiten

En bit sill, en helt vanlig bit sill. Denna märkliga varelse som byggt så många samhällen på Bohuskusten och som ju för den delen betytt så mycket för Skåne med. Numer har sillen förvisso en högre status, som festmat, men i gengäld torde det därmed konsumeras betydligt mindre av den då den fallit ur vardagsmatsedeln. Inte för alla dock, den gode harengofilen herr R bekände en morgon under midsommarhelgen att det var första frukosten på året han avnjutit utan sill.

Min egen sillkonsumtion gör ett uppsving under sommarmånaderna då det brukar ätas en del matjesill hemmavid. Och det är precis vad jag serverar mig själv som medhavd lunch en av de sista arbetsdagarna innan semestern, matjesill med potatis, gräddfil och, i brist på gräslök, blast från färsk gul lök. Precis som kabanossen – enkel , god sommarmat. Något som är som en huvudrättsmotsvarighet till nästkommande ”Jordgubbar Jonsson”.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s