T-bensteken, den träkolsgrillade med dragonsmöret och tomatsalladen. Den lätt pösiga chokladmoussen ska nog till, när moccan i kvällningen bärs ut i bersån

T-benssteken är ju lätt en av de häftigaste styckdetaljerna på den här sidan grillen. Likt sin tjockare kusin porterhousesteaken består den av den smått osannolika kombinationen ryggbiff och filé åtskilda blott av en bit av kossans kotpelare. Det osannolika med att stycka på det här viset är att det inte precis underlättar att laga ryggbiffen respektive filén på optimalt vis, de har ju lite olika beskaffenhet vid tillagningen. Men vad gör väl det när man får en såpass redig köttbit på tallriken? Den känns så ursprunglig, rå, macho. En styckdetalj som passar testosteronstinna matprofiler som Bill Buford, Anthony Bourdain och vår egen Per Morberg.

Det allmäna grillandet omgärdas av mycket åsikter kring smaksättning. På sommaren, då svenskarna inte bara förväntas lyssna på reagge utan även grilla sig till vansinnets gräns, säljs en hoper udda och ”grillkryddade” styckdetaljer som flintastek och grillspjut. Samma fläskkarré som skall läggas på Webern i juni kan naturligtvis läggas i stekpannan i oktober men då får man den naturell. Precis så bör en köttbit som T-bensteken vara, väldigt enkelt kryddad så att själva köttsmaken framhävs. Salt och peppar. Kanske lite chili. Marinader, glazer och rubber har inget att ge när det bjuds till köttfest med T-benstek. Så ej heller idag, köttet ackompanjerades av en riklig mängd dragonsmör såväl som den anvisade tomatsalladen. Ungefär hur gott som helst. Det spelade alls ingen roll att köttet var gas- och inte kolgrillat, vi hängav oss helt åt de köttsliga lustarna.
När vi hade hämtat oss efter de rediga köttbitarna blev det enligt anvisning chokladmousse – midsommardagen var fulländad. Och snart nog var det ”annandag midsommar” med kabanossen i pannan.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

En kommentar till T-bensteken, den träkolsgrillade med dragonsmöret och tomatsalladen. Den lätt pösiga chokladmoussen ska nog till, när moccan i kvällningen bärs ut i bersån

  1. Karinko skriver:

    Vi åt. Och sen sprack mina byxer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s