Jordgubbarna Jonsson

Säsongshuvudråvaran jordgubbar skall som bekant njutas i stora mängder just nu. För ”Jordgubbarna Jonsson” tarvas enligt Palsternackan förutom nyskördade gubbar de lika delikata som ooriginella tillbehören strösocker och lättvispad grädde. Svårast att uppbringa är dock själva Jonsson, jordgubbslandets innehavare, enligt Nackan en ”glad, öppen och gästfri Jonsson och han skall ha ett lagom stort lantställe, helst i Möjatrakten, men Öland går också bra.” Jonsson samt hans fru och lantställe beskrivs med stor detaljrikedom men så sant det varit svårt att uppbringa en hel del ingredienser till Palsternackan torde Jonsson vara en av de största utmaningarna hitintills.

Det närmaste jag kommer är herr F, granne där vi hade lantställe under min uppväxt. När jag var riktigt liten hade han på sin stora tomt ett antal resliga björkar samt, något färre, getter som gick och betade mellan björkarna. Träden såväl som kritterna fick dock så småningom ge tappt för ett större trädgårdsland där jordgubbarna utgjorde en viktig del. Och de gubbarna kunde man under stundom få plocka, eller så herr F helt sonika förbi med en skål nyskördade bär. Under mitt vuxenliv tillbringade jag inte särskilt mycket tid på lantstället och när det såldes för ett par år sedan blev möjligheten att njuta herr Fs gubbar ännu mindre. Men eftersom min mor för mindre än ett år sedan skaffade nytt lantställe i form av en kolonistuga med bland annat just jordgubbar i täppan, har en ny möjlighet till färska gubbar uppenbarat sig. Och det var faktiskt just dessa färska bär hustrun och jag fick möjlighet att avnjuta på avsett vis. Delikat, tack mamma! Det blir självklart svårt för ”Den kalla kokta skinkan” att konkurrera med de läckra jordgubbarna.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordgubbarna Jonsson

  1. Karin Eckerstein skriver:

    Varsågod och behåll! Ja, det var jordgubbarna då de var som bäst, som kom er till del. Det blev en god skörd, jag fick t o m frysa in en del för att ta vara på allt. Nu har plantorna gått in i högsommarvila, men de remonterande har nya blommor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s