Annas Ananas

Vi är mitt inne i Gastronomariumets dessertvecka, en vecka jag förvisso kastat om friskt i och dessutom naggade lite i kanten redan i samband med Grand Marnier sufflén. Den i Palsternackan beskrivna rätten ”Annas Ananas” är en sorts fruktsallad bestående av uppskurna ananasringar i sitt spad samt skivade kiwifrukter, pressad lime och som kronan på verket en skvätt Malibu – cocoslikören som Gud, och Anna, glömde längst in i spritskåpet tills den dag den skvättes över ananas et al. Nog låter det som en helt rimlig kombination av råvaror, en piña colada i något fastare och mindre alkoholhaltig form. Att Anna använder sig av burkananas snarare än den färska dito beror enligt Palsternackan på att ”den färska ananas som letar sig fram till våra huttriga breddgrader når i smaklig ymnighet knappast upp till sina konserverade kusiner…” och Palsternackans ord är om inte min lag så i vart fall vad jag lagar efter. Följde sålunda instruktionen fram till passusen om Malibu men där sparkade jag bakut och skvätte på mörk rom och en egenhändigt kokad sockerlag med kokos, och de avsilade kokosenskivorna fick följa med ner i skålen med ananasen. Den tämligen enkla desserten fick i vart fall ett gott mottagande även om just kokossmaken kanske inte kom fram särskilt väl.
Härnäst, och föga överraskande betänkande Palsternackans skapares kynne, ”Annan Ananas än Annas Ananas, annars Annas Ananas ånyo”.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s