The All American Cheesecake, Jack Dempsey style!

Det amerikanska köket har, liksom det brittiska, traditionellt inte haft någon hög status i Sverige. Medan det senare beskyllts för att vara smaklöst och bygga på överkokta grönsaker har det förra knappt ej erkänts som ett eget kök utan som ett sammelsurium av de olika gastronomiska kulturer som dess kolonisatörer bibringat, alternativt som ren och skär snabbmat nedsköljd med läsk. Att det brittiska köket inte är smaklöst har redan bevisats med haggisen och njurpajen så låt oss inte orda mer om det. Det amerikanska köket däremot, hurdant är det? Ser man till just dagens mat, cheesecake, finner man en stor mångfald av olika varianter från olika delar av USA, influerade av de olika etniciteter som kommit att utgöra nationens befolkning. Kanske är cheesecake signifikativ för det amerikanska köket just i den stora mångfalden av alternativa tolkningar? Kanske är det med det amerikanska köket som med det italienska eller kinesiska – det finns inte ett utan många olika. Barbecuekultur, Tex-Mex, Cajun och Creole och modern Kalifornisk matlagning är ju bara axplock ur den rika paletten. Någon ””All American” Cheesecake” finns nog inte, lika lite som det finns en pasta typisk för hela Italien.

Jack Dempsey, tungviktskungen, startade i vart fall krog i New York efter att ha lagt handskarna på hyllan. Restaurangen levde kvar i många år, även ett tag efter att han dog, och hade bland annat cheesecake på menyn. Gissningsvis New York style – en bakad cheesecake med botten av smulade kex och fyllning bestående av cream cheese, ägg, socker och grädde och gräddad till en kärntemperatur av sisådär 65°C. En ny upplevelse för mig som tidigare blott serverats den frusna varianten av cheesecake, och en positiv ny upplevelse skall tilläggas. Serverad som den blev på en ”Allsvensk” begivenhet – fredagsfika på jobbet! Jomen, mina kollegor blev bjudna på en Palsternacksmåltid, dessutom med en jordgubbssås som tillbehör. Och de verkade nöjda men fikat, förhoppningsvis inte enkom för att det var sista gången innan semestern.
Den senare bjuder förresten på ytterligare sötsaker, till exempel ”Annas Ananas”.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

En kommentar till The All American Cheesecake, Jack Dempsey style!

  1. Madde skriver:

    Den var mycket god och förgyllde den sista dagen av mitt anletes svett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s