Gunnar hade rätt rätt

Vilken Gunnar, och vilken rätt är det då som Palsternackan avser? Jo, Gunnar Ekelöf som skrev följande ”I gammal skål av stengods en rynkad, svalkande GRÄDDFILBUNKE MED LITEN PYRAMID SMULTRON, öppna fönster mot natten som fallit. Syrsor.”
Så sant jag förtärt mången mejeriprodukt i mina dagar har jag bara kommit i kontakt med filbunken på det rent teoretiska planet. Principen för att göra filbunke är tämligen enkel, man rör ut lite filmjölk eller gräddfil i vanlig mjölk, häller upp i de skålar man skall servera bunken, täcker över och låter stå i rumstemperatur över natt så att mjölken tjocknar. Innan serveringen kyls filbunken i kylskåp eller för den delen jordkällare. Moderna recept på filbunke föreskriver att man skall värma upp mjölken till strax under kokpunkten och låta den svalna innan man blandar med filen, enligt äldre recept blandar man ouppvärmd mjölk direkt med kulturen. Eftersom jag inte fick någon bra förklaring till varför man skall hetta upp den testade jag båda delar. Och nog visade sig upphettningen gynnsam, det var bara den som tjocknade, den oupphettade behöll mjölkens konsistens.
Dottern, familjens stora smultronätare, fick avstå någa av de rara bären till förmån för pappas matlagning. Och det smakade riktigt bra, trots att syrsorna ännu ej kommit igång.
Härnäst spenat – julistuvad sådan.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s