Köttfärslimpan Surprise

Vilken sorts överaskning är ”Köttfärslimpan Surprise”? Liknar den exempelvis på något som helst vis pralinen ”spring surprise” i Monty Python-sketchen Cruncy Frog?” Verkligen inte, i Palsternackan står nämligen följande att läsa om maträtten; ”d.ä. blandfärs omslutande exempelvis kokta ägg, prinskorvar, oliver och cornichoner, vilka små överaskningar till barnens ohöljda förtjusning dyker upp vid skivandet. Medan de små hurrar och klappar sina nariga händer, höljer vi surpriserna igen, nu med den goda bruna såsen och kompletterar anrättningen med en och annan dillad Tidig Puritan”.

Till vårt väl tilltagna lunchsällskap färdigställdes tvenne köttfärslimpor, en med just prinskorv och den andra med nyskördade kantareller och lök, båda beströddes med knaprigt bacon. I lunchsällskapet återfanns inte mindre än sex individer i åldrarna 1,5 till 14 år men inte en enda kunde uppvisa några nariga händer. På anmodan klappade de icke desto mindre sina onariga labbar och åt med god aptit. Så gjorde även de vuxna och någon förundrade sig över hur köttfärslimpan som kan vara så skosulemässigt torr under ogynsamma skolmatsalsförhållanden plötsligt kan te sig så saftig och allmänt angenäm – kanske blev just detta den stora överraskningen. Tillsammans med den anbefallna brunsåsen och färskpotatisen kokad med i runda slängar ett skålpund av trädgårdslandets krondill blev det till syvende och sist en riktigt lyckad lunch.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s