Coupen Melba – med färsk Hallonsås – som Nellie ville ha det

Sockerlagsinkokta persikor serverade med vaniljglass och halloncoulis – Pêche Melba är gissningsvis en av världens mest kända desserter. Den skapades av den store Auguste Escoffier för att hylla den australiensiska operasångerskan Nellie Melba som under operasäsongen 1892-1893 gjorde succé i London. Escoffier var vid tiden köksmästare på Savoy Hotel och hans rykte var i paritet med Melbas. Man får anta att varken kocken eller sångerskan kunde se framför sig att folk i framtiden skulle associera ”Melba” med konserverade persikohalvor med vanillinglass men så ser många av dagens tolkningar av denna klassiker ut. Inte denna gång dock, så här års går det ju utmärkt att hitta bra ersikor i vanliga butiker och mjukkokta i vaniljtung sockerlag får de både en utsökt smak och sammetslen konsistens. Har man dessutom turen att befinna sig i svärmors trädgård då hallonen är som mest rikligt förekommande blir det sedan ingen svårighet att ordna den föreskrivna färska hallonsåsen. På semesterresa utan glassmaskin får man väl sedan finna sig i att använda sig av en köpt kvalitetsvaniljglass istället för hemrörd, det spelade ingen roll för klassikern levde upp till sitt rykte. Skall nog försöka göra tradition av att laga det här minst en gång varje sommar.
Nästa mumsighet till rakning i Gastronomariumets lukulliska barberarsalong har varken skapats av någon berömd kock eller uppkallats efter någon berömd sångerska utan är ”De senapspanerade fläskkotletterna i all sin enkelhet”.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s