De Senapspanerade Fläskkotletterna i all sin enkelhet

Fläskkotletten, svinets motsvarighet till nötboskapens clubstek, är en av de tamsvinsstyckdetaljer som i vart fall i folkmun fortfarande bär ”fläsk”-epitetet. På polystyrentrågets klisterlapp står det som bekant numer ”kotlett av gris” eller något liknande osexigt, och motsvarande ”av gris” ser man på vad som tidigare hette fläsklägg, fläskfilé etc. Att handeln skriver ”gris” istället för ”fläsk” är något som fått en del uppmärksamhet, i vart fall i matnördkretsar, men även andra delar av värdekedjan, såsom branchlobbyisterna Svensk Köttinformation, använder alltmer det som förr var namnet på djuret för att beteckna själva köttet. Den förklaring jag hört till namnbytet är att folk uppfattar ”fläsk” som något fett och det senare är man så rädd för så inte kan man äta det inte, eller kan man? Undertecknad har i vart fall inga problem att njuta av såväl sidfläsk som fläskkotlett. Och den senare fick man smaska på den här gången, dessutom senapspanerad och ackompanjerad av rosmarinstekt potatis och bondbönor i örter från svärmors kryddgård. Riktigt gott, och dessutom blev det ett par kotletter över att steka upp till restlunch. Mer från svärmors trädgård härnäst – krusbärskräm.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s