Haglösakiren med pinnamaten!

Ena dagen intas Palsternacksmaten hos välmeriterade spexare i Karlskoga, nästa hos d:o i Östersund. I ärlighetens namn förlöpte ytterligare ett par dagar mellan Parisarna och Haglösakiren men i detta forum dyker de i vart fall upp slag i slag.
Dagen innan Haglösakiren verkligen stod på bordet hade hustrun och jag under alla omständigheter njutit vår främsta måltidsupplevelse för året, och detta på Fäviken Magasinet vars fem månader hängda ryggbiff från en sjuårig mjölkko fick mig att gjuta glädjetårar. Dottern, som hur glad i kött hon än må vara knappast vare sig skulle njutit själv av besöket eller förhöjt sina föräldrars upplevelse av Fäviken, hade istället fått nöjet att begå pyjamaspartypremiär hos tvillingarna E i Östersund. Hustrun och jag var oändligt tacksamma för möjligheten att besöka den restaurang som, trots att den är belägen vid Kallsjön, kan beskrivas som Sveriges just nu kanske hetaste, och när vi väl hade bokat bord var det just familjen Es barnpassning som gjorde det möjligt. Klart vi ville bjuda på mat som tack för hjälpen, och vad kan väl passa bättre på start på måltiden än en skvätt Haglösakir med pinnamat?

Den förra är en specialkomponerad drink, tillägnad Haglösa Brunn, bestående av torrt vitt vin, gärna bourgogne, spetsat med vodka och fläderblomssaft samt med ett fruset rött bär som guppande dekoration. Pinnamaten exemplifieras i Palsternackan med bland annat curryköttbullar, baconlindade musslor och ostpuffade ansjovisrullar men med utsikt över Ovikfjällen och Fävikens trogenhet gentemot regionens råvaror i färskt minne passar det bättre med jämtsk halloumi och rökt älginnanlår.
Gott sällskap och ett gott drinkrecept tillsammans med jämtländska delikatesser – en mycket bra start på en härlig middag.
Efter en trevlig afton är det dock lätt att man som vi blir lite trött dagen därpå. Palsternackan ger tyvärr inga anvisningar på bra återställare, dagen efter Haglösakiren vankas istället ”De Ostgratinerade Svartrötterna”.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s