Om mig – och andra

Björn Spak, 35-årig matnörd från Göteborg, numera hemmahörande i Mölndal. Vänder papper för att försörja mig men mat och dryck upptar stor del av tankarna. Började experimentera med suffléer som mellanmål efter skolan när jag gick i sjuan och har lagat mycket mat med och till vänner under årens lopp. En viktig skola i min kulinariska utveckling var när jag under studietiden lagade mat till diverse spexkalas. Min senaste gastronomiska prövning var när jag sökte till Sveriges Mästerkock.
Till mina gastronomiska böjelser hör sådant som säsongstrogenhet, kött, surkål, ansjovis, långkok, snaps, bohusländsk äggost och hembryggning av öl. Fick för några år sedan ”Vanliga palsternackan för gottegrisar året 1987” i julklapp av svärmor och kom på något underligt sätt, kanske inspirerad av ”The Julie/Julia Project” på att testa att leva efter Palsternackan och blogga om det, och på det spåret är det.

Ett sådant här projekt är dock ingen soloprestation. Utan deltagande, inspiration och stöd från min hustru Emma och hjälp från kära vänner skulle det inte bli många mål lagade eller blogginlägg skrivna. En nyckelroll som provsmakare och glädjespridare i samband med matlagning har min lilla dotter. Puss, kram och tack till er alla!

Annonser

23 kommentarer till Om mig – och andra

 1. Håkan Lindberg skriver:

  Hej Björn,

  underbart projekt, vi gillar den skarpt:)

  Vi har nyligen gjort en community som heter Kokboken.se och skulle gärna vilja uppmärksamma ditt projekt på något vis, om du är intresserad?

  Har även en helt oseriös länksida som heter ollo.net, OK om vi länkar till ditt projekt?

  Lev väl

  /H

  • palsternackan skriver:

   Hej Håkan!
   Uppmärksamhet är något jag har svårt att få för mycket av, skulle vara jättekul om ni vill uppmärksamma Palsternackan, jag mejlar mina kontaktuppgifter. ollo.net har man ju hört talas om, länka på vettja!
   Ha’re gött!
   /Björn

 2. M skriver:

  Hej Björn! Har varenda gång när jag kollat på Sveriges Mästerkock funderat på om du är släkt med musikern Joel Alme? Ni är så sjukt lika!

  Hoppas att du vinner!

  • palsternackan skriver:

   Hallå!
   Du det stämmer faktiskt, vi är ganska lika. Mig veterligen är vi inte släkt men man vet aldrig. Tack för att du hejar på mig!
   Ha’re gött!
   /Björn

 3. Adam skriver:

  Fan Björn, jag ser just nu på sveriges mästerkock just nu och vilken glöd för maten du har! Tävlingen är säkert avslutad i nuläget men hoppas fan du vinner, en kokbok från dig hade jag gärna läst!

 4. Birger på 29an skriver:

  Grädde i omeletten? Men det kan väl ge brun stekyta, ungefär som när man tar mjölk i stället för vatten?

  Fick tag i ”allmänna palsternackan” på antikvariat. Tack för tipset.

  • palsternackan skriver:

   Ja jag var verkligen inte på topp den dagen, som du såg. Har gjort mycket saker med ägg genom årens lopp men inte omelett av fransk typ. Hade tänkt köpa en ny panna och öva eftersom jag misstänkte det skulle komma en sådan utmaning men det blev aldrig av, något jag ju fick ångra. Palsternackan regerar men som du förstår har jag varit tvungen att bära hand på den för att jämka samman den med 2011 års kalender.

 5. Jonas Andersson skriver:

  Hej björn.. Jag satt och kollade på Sveriges mästerkock och såg en kille som jag känner och det var du. Jag kommer i håg en kille som kröp i sömnen i tältet och pratade i sömnen på nätterna. Måste önska dig lycka till.
  mvh 2813 Andersson

 6. Adde skriver:

  Tja Björn!

  Du är helt awesome i Sveriges mästerkock. Man hör att du vet vad du snackar om när man ser dig på tvn. Se till att vinna! Då vill jag ha din kokbok signerad. Kapish? 🙂

  • palsternackan skriver:

   Hallå!
   Tack! Ja att jag är en matnörd torde ju vara bekant för hela Sverige vid det här laget, självklart signerar jag boken om jag vinner.

   Ha’re gött!
   /Björn

 7. Björn von Alfthan skriver:

  T-3 hours and cooking 🙂
  Nu ska jag sova ett par timmar och sen sila fond.
  Puss&Kram&Hälsningar från Finland. Vi rings om resultatet.

  /Björn

 8. Stefan Idensjö skriver:

  Hej..
  Jag kommer försöka få tag i dig.
  Jag har ett arbetserbjudande.
  Arbetet är en chefskocks plats på ett hotell.
  Mvh Stefan…

 9. Viggo skriver:

  ”Jag kan laga mat – jag är inte rädd”… årets hittills bästa. Du rockar!!!

 10. Anna D skriver:

  Hej Björn!
  Du var bäst i programmet Sveriges mästerkock. Du hade enligt mig bäst personlighet med humor, vältalighet, ödmjukhet och bra förmåga att samarbeta. Dessutom verkar du allmänbildad och kunnig på det du gör. Roligt att du har en blogg där man kan följa din matlagning. Ser fram emot att följa den. Önskar dig allt gott!

 11. Irvi skriver:

  Hej Björn!
  Först vill jag säga att jag tycker att du var suverän i Mästerkocken.! Det var så himla tråkigt när du åkte ut. Jag saknar också dina goa kommentarer:
  ”Jag kan laga mat, jag kan laga mat. Jag är inte rädd.” Alltid ärlig och säger vad du tycker.
  Så till utseendefrågan : Någon säger att du är lik Zach Braff, en annan Joel Alme, men jag tycker att du är ju Christopher Walken upp i dan!
  Hoppas att detta jämförande inte påverkar dina matlagningskonster. Nämnda personer kan ju jämförelsevis inte vara i samma klass som du när det gäller mat!
  Forsätt i samma stil. Då blir du en vinnare, vad som än händer!
  Hälsningar från Irvi i Göteborg

  • palsternackan skriver:

   Hej Irvi!
   Vad roligt att du gillade min insats i Sveriges Mästerkock, jag fick ju förhållandevis mycket TV-tid så det fanns ju en del att tycka till om. Att bli liknad vid Christopher Walken, en av världshistoriens coolaste snubbar, är inte helt fel, tack! Du har för övrigt meningsfränder på ”Hänt Extra”, de gjorde en ”lika som bär” på mig och Walken i numret från 29 mars.
   Tack för komplimangerna, ha’re gött!
   /Björn

 12. Nils-Gunnar Kling skriver:

  Hej Björn,
  Läste din utläggning om braxen och måste berätta om mina erfarenheter av braxenplankan. Som du konstaterade är braxen inte direkt någon populär fisk bland de som känner till den. Främst beror väl det på att dom, i likhet med dig, kommit i kontakt med fisken på sommaren. Braxen är en bottenlevande fisk som på sommeren gillar att söka sin föda på dybottnar, med följd att den när vattnet är varmt smakar just dy. Under min barndom i norra Uppland brukade vi på vårarna meta lekbraxen i Dalälven, i stömmande kallt vatten. Resultatet var för det mesta fiskar på mellan ett halvt och ett kilo, som när vi kom hem lades i fiskröken, och si det var en helt annan fisk. Vad jag kommer ihåg smakmässigt så smakade den som ett mellanting mellan aborre och torsk.
  Hälsningar//Pappa Kling

  • palsternackan skriver:

   Hallå!
   Tack för kommentaren!
   Kan mycket väl tänka mig att vattnets beskaffenhet gör mycket för fisk som braxen. Just lekbraxen är väl dessutom tämligen fet och välsmakande.
   Ha’re gött!
   /Björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s