Sveriges Mästerkock

Eftersom jag är deltagare i Sveriges Mästerkock men material kring det inte hör hemma på Palsternackans förstasidan lägger lite tankar kring det på den här sidan för hugade spekulanter.

Ansökan

Hemmavid har jag och hustrun stundtals varit tämligen flitiga när det gäller att titta på Masterchef UK och vi uppskattade båda formatet med stor fokus på mat och lite på person. Ett chosefritt program med sakliga och trevliga domare och deltagare som såg ut att komma rätt från hemmaköket utan att ha passerat sminket. Vi blev båda nyfikna på hurpass väl jag skulle klarat mig i programmet och hustrun kollade till och med upp vad som krävdes för att delta. Det visade sig att man måste bo i UK, och det var minst ett steg längre än vi var villiga att gå.
I kölvattnet av den enorma tittarsuccén Masterchef Australia blev det så aktuellt med en svensk version och när hustrun i somras såg på TV4:s hemsida att de sökte deltagare var det bara att kasta sig på uppgiften och författa en ansökan. Den tog uppenbarligen skruv för så småningom blev jag uppringd för telefonintervju. Turligt nog skedde detta samtidigt som jag lagade mat till vår faddersons treårskalas så det blev naturligt nog mycket matprat och jag blev kallad till audition.

Audition dag 1

Att audition pågår i två dagar framgår inte i programmet men väl av informationen till de sökande. Till första dagen skulle man ta med kall mat och uppenbarligen fanns det ingen möjlighet att värma upp den. Beslutade mig för att under omständigheterna var det nog trots allt lämpligast att servera mat som skall vara kall, ”varm” mat som kallnat tappar ju ganska mycket i såväl smak och doft som utseende. Jag var länge fast besluten att laga en lantpaté och baka bröd och göra en chutney eller cumberlandsås men någon dryg vecka innan audition svängde jag och beslutade mig för en av mina gamla favoritkopositioner: roquefortglass med karamelliserade valnötter, kvittensorbet, kvittengelé och pain d’épices. Köpte torris för att hålla glassen kall och körde ut till Hisingen för att köa. Redan där, i kön, slogs jag av den goda atmosfären bland de sökande, en vara det blev mer av. Vi presenterade våra rätter fem och fem för en jury med TV-folk och jag kände mig nöjd min mat och presentation. Det var visst juryn med eftersom jag blev kallad till andra dagen.

Audition dag 2
Instruktionerna för andra agen var i korthet: 40 minuter att laga mat från grunden, okänd tid till servering, 5-10 minuter att värma på, lägga upp och prata inför juryn. Alla ingredienser samt all utrustning utöver spis och ugn fick man bibringa själv. Enligt informationen skulle all mat lagas på plats vilket nog ställde till med en del bryderier för sökande som inte tordes ta med fond de själva kokat hemma, något de sedermera fick kritik av från juryn.
Vad kan lagas på 40 minuter, vila en obestämd tid, värmas upp på 5 minuter och imponera på juryn – blodpudding såklart! En maträtt som är poppis bland husmansvurmande matlagare som Mannerström och Morberg och som definitivt sticker ut bland den uppsjö filéer från fågel, fisk och mittemellan som jag rätteligen misstänkte skulle utgöra triumviratets huvudskliga kost under dagen. Även om jag lagat blodpudding tidigare har jag gjort det med avsevärt mer tid till förfogande då man brukar grädda puddingarna i vattenbad i ugnen ett par timmar. Började fundera på hur man får ned gräddningstiden på puddingarna och kom fram till att formar med liten diameter borde lösa problemet och det slutgiltiga valet föll på tomma energidrycksburkar. Ehuru jag är flinkare i köket än i slöjdsalen förfärdigade jag en ställning för att kunna grädda puddingarna i vattenbad på spisen och ett antal puddingar senare var gräddningstiden nere i 20 minuter vilket gav tid till att blanda smeten och låta de färdiga puddingarna svalna.
Början av puddinglagningen var hektisk men snart var jag på banan och det kändes riktigt bra. Blev färdig med allt i tid till slutsignalen och fann att väntan till servering trots allt inte blev särskilt lång. När jag rullade in i studion visade det sig att de lagt ett trägolv ovanpå betonggolvet och på väg upp för kanten trillade avsmakningsskeden av vilket resulterade i ett call-and-response på ”hoppsan” mellan Mannerström och mig. Det skall erkännas att jag var rätt nervös i början och vid provsmakningen men samtidigt kände jag mig trygg i juryns kompetens och de fina komplimanger jag fick, faktiskt ännu bättre än vad som framgick i TV. Jag hade laddat hela veckan och provlagat gång efter annan och kändes det extremt tillfredsställande att mina ansträngningar hade lönat sig när jag gick vidare! Nu är jag ju inte någon hejare på att dölja min känslor men jag blev faktiskt precis så glad som man kan se i klippet.

Från 40 till 30
Hur börjar kvalomgången i Masterchef Australia säsong 1? Lökhackning! Dramaturgiskt passar det sig bra att starta en tävling med något basalt och enkelt och sedan eskalera med högre svårighetsgrad. Lök är billigt. Vassa knivar och nervösa tävlande ger blod, ganska mycket blod faktiskt. Det blir lite vardagsgladiatorspel, det blir bra TV.
Eftersom jag ansåg risken överhängande att kvalet skulle inledas med lökhackning hade jag funderat på att köpa en säck lök att öva på innan jag åkte till Gävle men det blev aldrig av, något jag fick anledning att ångra. Å andra sidan kan man ju vara av åsikten att lökhackning inte är något att bli nervös av. Men när jag väl stod där och tittade på kniven som stod nerstucken i skärbrädan insåg jag att det var fullt adrenalinpådrag – jag var jättenervös! Började hacka löken och försökte förstås fokusera men likt ganska många andra skar jag mig, inte mycket men svårstoppat var det. Särskilt fint hackad lök presterade jag inte heller och var inte överdrivet förvånad av att ej gå vidare på det momentet.

Inför den kommande, ännu okända utmaningen, var jag tämligen lugn eftersom jag kände att det ännu fanns många chanser kvar. När äggutmaningen började var jag lika nervös som när jag började hacka lök och fumlade, något som resulterade i skalbitar i vitorna. De fiskade jag upp och fortsatte oförtrutet och så småningom fick jag upp hastigheten också. Tävlingen fortsatte med få underkända och när äggen började sina i skålarna och tävlingen pausades tänkte jag att enda sättet de kan öka pressen i utmaningen var att dra upp tempot. Mycket riktigt lade de till tidspressen och genast förändrades stämningen i salen när samtliga kände pressen och gav järnet. Lyckligtvis hade jag redan fått upp tempot innan de lade till tidsbegränsningen så jag hade bara sex ägg kvar. Lyckades behålla lugnet så att jag blev klar ganska snabbt och räckte upp handen. I den febrila aktivitet som då pågick var det många händer som räcktes upp och jurymedlemmarna halkade efter i bedömningarna. Lite nervös blev jag att produktionsteamet inte skulle sett i vilken ordning vi räckt upp händerna men hyfsat snart kom Leif och kollade in min skål så mangrant att det rann en försvarlig mängd vita på golvet. Godkände mig gjorde han i vart fall och otroligt glad och lättad gick jag vidare till dag två.

 

Från 30 till 14
En hemlig låda, eller i vart fall en hemlig mängd varor under en kocksläng, kändes som en rättvis utmaning – skall man åka ut gör man det ju hellre på att verkligen laga mat än på att t.ex skära morotsjulienner. Huvudingrediensen kycklingbröst hör inte direkt till mina favoritråvaror men nog borde det gå att göra något bra även med denna råvara. Hade inför Gävle övat en del hemma med att snygga till mina upplägg så jag tänkte en hel del på det när jag planerade vilken mat jag skulle laga, något man har avsevärt mer tid för under inspelningen än vad som syns på TV. Drog mig återigen till minnes Masterchef Australia och hämtade inspiration från episod 2, då det i en masterclass efter bondgårdsutmaningen lagades en varm sallad på babygrönsaker.
När själva matlagandet till slut började kände jag mig ganska snabbt fokuserad på uppgiften och genomförandet fortlöpte väl. Baserat på hur deltagarna i de Australiensiska tävlingarna hanterade tidsbegränsningarna och efter att ha provlagat hemma med hemlig låda ett par gånger hade jag kommit fram till att det bästa nog var att tänka bort de sista fem minuterna av matlagningen så att jag skulle ha tid att avsluta presentationen snyggt. Tyckte nog det gick ganska bra men mot slutet då det var dags att hälla upp såsen skakade jag betänkligt på handen och det var nära att jag sabbade upplägget. Minuterna senare, när vi var klara med matlagningen var jag minst sagt nöjd med min insats – jag kände mig hög som Bob Marley i en luftballong.
Juryns kommentarer under avsmakningen var till en början med mycket smickrande, inte minst med avseende på estetiken, men när Markus inte var nöjd med hur fänkålen blev jag lite fundersam på hur det skulle gå, inte minst sedan jag efter juryutlåtandet själv fick möjlighet att testa fänkålen. Samtidigt var det var med gott mod jag gick in till juryn för att ta emot domen. Säker kände jag mig dock inte på något vis och min glädje över att gå vidare till Stockholm var enorm, wohoo!

Annonser

29 kommentarer till Sveriges Mästerkock

 1. Kantarell skriver:

  Hejsan Björn,
  Tyckte du gjorde ett utmärkt intryck i Sveriges mästerkock, fortsätt så där…

 2. Linda skriver:

  Hej Björn! Är stort fan av Masterchef (har följt USA och Australien med brinnande intresse) och blev glatt överraskad när jag såg dig i den svenska upplagan. Känner igen dig som äldrekursare från BVLP, nämligen! Du verkar superduktig och ger ett så positivt intryck, hoppas du vinner alltihop.

  Stort lycka till!

 3. Pappa Kling skriver:

  Hej Björn,
  Sist vi träffades berättade du om att du anmält dig till Sveriges Mästerkock, som jag nu följer med stor behållning. Din blogg, som var en positiv överraskning, hittade jag via TV4´s hemsida. Dotter och måg har nog inte koll på den, annars hade jag fått reda på den. Konstaterar att du hittills gått ganska tullfritt genom programmet, och min analys säger mig att du borde gå ganska långt. Frågan är om du är ”dark horse” eller ”runner up”, Snart går det säkert att satsa pengar på dig också.
  Lycka till.

  • palsternackan skriver:

   Hallå!
   Roligt att du gillar programmet. Det är ju spännande även för undertecknad, har ju ingen aning om hur de klippt ihop grejerna.
   Ha’re gött!
   /Björn

 4. Sara skriver:

  Hej Björn! Jag tycker du verkar vara en störtskön kille och hoppas du nådde hela vägen fram i mål 🙂 Heja heja!

 5. Helen skriver:

  Hej Björn!
  Det är med stort nöje som vi bänkar oss i soffan på onsdagskvällarna! Du är en begåvning som når utanför tvn, det säger många som jag pratat med. När programmet nämns är det många av mina bekanta som säger att ”han Björn verkar himla bra, duktig, kul… osv” Det är ju då väldigt roligt att kunna säga: Honom känner jag från plugget, har ätit av hans fina mat många gånger på Villan.
  Lycka till! Vi hejjar från soffan!
  /Helen (”Staben”)

 6. Jennie skriver:

  Hej Björn!

  Har du någonsin fått höra hur lik du är skådespelaren Zach Braff?

  Ps! Jag hejar på dig.

 7. Cecilia skriver:

  Hejsan Björn,
  Jag följer mästerkockarna med spänning och jag verkligen älskar matlagning alla program med mat på tvn kollar jag på.
  Har en liten fråga, Vad gör ni när ni inte är på tvn (på onsdagarna)? menar att är ni där i köken hela tiden även om vi tittaren inte fått se det?

  Fortsätt laga – Kram Cecilia

  • palsternackan skriver:

   Hej Cecilia!
   Allt är inspelat i förväg, Stockholmsprogrammen i november-december förra året. Det tog två dagar att spela in varje program och vi höll på från söndagar till onsdagar, oftast var det vanlig utmaning söndag respektive tisdag och eliminering måndag respektive onsdag. Vi tillbringade mycket mer tid i ”väntrummet” än i köket. Hör gärna av dig om du har fler frågor.
   Ha’re gött!
   /Björn

 8. Ingrid & Christer skriver:

  Hej Björn!
  Igår var det en olidlig spänning för oss som hejar på dig , vi vill ju så gärna att du ska gå vidare så länge som möjligt. Lycka till i fortsättningen.

 9. adde skriver:

  FAAAN. Du åkte ut. 😦 Men du är skitgrym iallafall 🙂

 10. Adam skriver:

  Tråkigt att du åkte ut, Björn. Såg dig lite som en vältalig pajas med stor talang för matlagning, så det var som sagt tråkigt att du åkte ut.

  Har du några andra projekt på gång nu, eller är det detta (palsternackan) som är ditt nuvarande, och enda, projekt?

  • palsternackan skriver:

   Ja det var tråkigt att åka ut men jag är tacksam för allt stöd jag fått. Tack! För närvarande fokuserar jag på Palsternackan, med kontorskneg, familj och annat i livet har jag för närvarande inte tid med mer grejer men vi får se vad framtiden har att ge. Jag är öppen för förslag och har lite idéer som ligger och gror.

 11. Birger på 29an skriver:

  Det var la synn. Hade gärna sett dig lite mer i det programmet, men vi fortsätter titta ändå.

 12. Linda skriver:

  Trist att du åkte ut! Det måste ändå kännas bra att ha klarat sig så långt bland så många sökande som det var från start! En nyfiken fråga: hur lång tid fick ni egentligen på er att tänka ut vad ni skulle laga efter det att ni fått veta ingredienserna vid utmaningarna? Det verkar mer än lovligt stressigt att slänga ihop en välkomponerad rätt på såpass kort tid som programmet antyder att det är!

  • palsternackan skriver:

   Ja det var tråkigt, hade gärna varit med ett tag till. Och ja, det var väl 1600 som skickade in ansökan och ett antal hundra som kallades till audition så ur det perspektivet är jag minst sagt nöjd. Vi hade ofta ganska lång tid på oss att planera vad vi skulle laga efter att vi fått reda på utmaningen, de höll på att ställa om kamerorna och annat produktionstekniskt. När det var hemlig låda visste man ju vad man hade att greja med med skulle man hämta i skafferiet var det svårare att planera eftersom man inte visste vad som fanns där för dagen. Tiden att laga maten var dock den tid de sade.

 13. eddy skriver:

  Jag blev både förvånad och besviken att du åkte ut; trodde verkligen det skulle bli du och Louise i finalen. En sak som jag har undrat och som du kanske kan svara på: när spelas de där ”videodagboksliknande” kommentarerna in där ni pratar igenom allt ni gör och vad ni tänker på? Tar ni pauser lite då och då för att gå och spela in dem eller får ni göra det när dagen är slut? I så fall, hur gör ni för att sätta er in i stunden och för att inte avslöja resultatet?

  • palsternackan skriver:

   Ja visst hade det vara roligt att vara kvar längre men med duktiga medtävlanden är det ju risk att man torskar. Japp, det är pauser lite då och då under dagen när de flyttar omkamerorna och gör annat tekniskt. Då finns det även tid för ”synkning” som det kallas när man sitter ensam vid kameran. Efter ett tag blev man bättre på att på befallning tala i presens och inkorporera ”frågan” i sitt ”svar”.

 14. Jonte skriver:

  Tjenare björn
  Kollar en helt del på matprogram runt om från världen men den kock jag tyckte alra mest om är faktist du (av deltagarna) så tumme upp för din insats i Sveriges Mästerkock och fortsätt följa dina drömmar! ^^

  • palsternackan skriver:

   Hej Jonte!
   Tack, det var väldigt roligt att höra. Då får vi hoppas att jag får möjlighet att göra mer mat-TV i framtiden.
   Ha’re gött!
   /Björn

 15. Puckelankan skriver:

  Hej Björn,

  Så hittade jag äntligen tid att läsa din blogg…oförskämt sent, jag vet…
  Men, vi som har följt dig ‘från andra sidan’ vet ju hur bra du är på mat, liksom mycket annat, och med den uppdatering du försett oss med under sändningarnas gång anser jag mig lite ursäktad. ‘Sveriges Mäsgterkock’ förlorade lite av sin charm när du inte var med längre.

  • palsternackan skriver:

   Hallå!
   Bättre försent än aldrig brukar jag säga, dessutom har vi ju bara avverkat en tredjedel av Palsternackan än så länge. Tack för komplimangerna!
   /Björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s